Sukevan koulu
Linkit
Luokat ja opettajat
1. - 2. lk Tossavainen Katja, p. 040 675 5808
3. - 6. lk Partanen Asta, p. 040 677 3047
Erityisopettaja Hanna Tissari, p. 040 675 0021 (keskiviikkoisin)
Koulunkäynninohjaajat sekä aamu- ja iltapäiväkerhon ohjaajat: Merja Huttunen ja Mirkka Summanen.
Opettajat tavoittaa varmimmin välitunnin aikana tai Wilman kautta.
Välitunnit:
08.00–08.15, 09.00–09.15, 10.00–10.15, 11.00-11.15, 12.15–12.30 ja 13.15-13.30.
Jokainen koulupäivä on tärkeä
Koulun henkilöstön tehtävänä on tukea tasapuolisesti jokaista oppilasta kasvussa ja kehityksessä kohti hyvää aikuisuutta. Oppilaita tuetaan yhteisöllisesti ja yksilöllisesti opiskelumotivaation saavuttamiseen ja ylläpitämiseen. Luvattomia poissaoloja pyritään ehkäisemään varhaisella tuella ja tiiviillä yhteistyöllä oppilaan ja huoltajien kanssa. Sujuva yhteistyö kodin ja koulun välillä myös näissä asioissa on parasta poissaolojen ennaltaehkäisevää toimintaa.
Oppilaan tulee osallistua perusopetukseen, jollei hänellä ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnettyä vapautusta (Perusopetuslaki 35§). Huoltajalla on lainmukainen velvollisuus varmistaa, että huollettavan oppivelvollisuus tulee suoritettua. Opetuksen järjestäjän on seurattava perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja ja ilmoitettava poissaoloista huoltajalle (Perusopetuslaki 26§).
Sonkajärven kunnan perusopetuksessa on käytössä Perusopetuksen läsnäolomalli ja sen käytön tueksi tehty Koululäsnäolo perusopetuksessa -käsikirja. Materiaalit on kehitetty osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Sitouttava kouluyhteisötyö -hanketta. Hankkeen tavoitteena on ennaltaehkäistä poissaoloja ja niiden negatiivisia vaikutuksia sekä tukea oppilaiden kouluun kiinnittymistä.
Vinkkejä huoltajalle
- Säilytä keskusteluyhteys lapsesi kanssa kaikissa tilanteissa.
- Tavallinen arki tukee koulunkäyntiä. Pidä kiinni arkirytmistä ja rutiineista, vaikkei lapsi menisikään kouluun.
- Pyydä apua mahdollisimman pian, mikäli lapsesi koulutilanne herättää huolta. Poissaolot lisääntyvät usein vähitellen. Mitä enemmän lapsi on poissa koulusta, sitä vaikeampaa kouluun takaisin meneminen on. Pysy päättäväisenä: vaadi lapseltasi koulunkäyntiä.
- Tunnista kotiin jäämiseen kannustavia tekijöitä ja pyri vähentämään niitä. Saako lapsi esimerkiksi jäädä kotiin nukkumaan tai pelaamaan koulupäivän ajaksi?
- Vaikka aamulla olisi vaikeaa, on parempi mennä kouluun myöhässä, kuin jäädä kokonaan pois koulusta.
- Vaikeiden tunteiden ja tilanteiden välttely voi lisätä pelkoa ja ahdistusta. Vanhempi voi omalla toiminnallaan vahvistaa lapsen uskoa itseensä sekä kykyä kohdata hankaliakin tunteita ja tilanteita.
- Älä kuittaa Wilmaan hyväksytyksi sellaisia poissaoloja, joiden todellista syytä et tiedä. Kuittaa poissaolot ainoastaan todellisen syyn mukaisesti.
Lisätietoa aiheesta
- HUS Lastenpsykiatrian sometyöryhmän postaussarja kouluakäymättömyyteen liittyen: Kouluakäymättömyys postaussarja.pdf (dropbox.com)
+ Lisätietoa Sonkajärven kunnan perusopetuksen läsnäolomallista saa oman koulun rehtorilta.
Koulutyöpäivät
Lukuvuosisuunnitelma
Sukevan koulu
Suanto Eveliina
eveliina.suanto@sonkajarvi.fi
Kortelainen Aleksi
Mäklin Heli
040 756 5069
Holm Riikka
riikka.holm@sonkajarvi.fi
Korolainen Jaana
Sukevan koulun aamu- ja iltapäivätoiminta
Koulun yhteydessä toimii aamu- ja iltapäiväkerho, joka on tarkoitettu 1. - 2. luokan oppilaille. Ohjaajina toimivat koulunkäynninohjaajat.
Päivittäinen toiminta-aika on klo 7.00-17.00.
Iltapäiväkerhon yleisenä tavoitteena on tukea lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä sekä luoda pohja hyvälle kasvulle.
Sukevan iltapäiväkerhon toimintaa ohjaavia arvoja ovat turvallisuus, yhteisöllisyys ja erilaisuuden hyväksyminen.
Koulukuljetukset
Kunta tarjoaa koulukuljetukset
- niille luokkien 0–6 oppilaille, joiden koulumatka ylittää kolme kilometriä
- niille luokkien 7–9 oppilaille, joiden koulumatka ylittää viisi kilometriä
niille lukiolaisille, joilla koulumatka ylittää viisi kilometriä. Itsenäiseen kulkemiseen voi hyödyntää Kelan koulumatkatukea, mikäli matka ylittää seitsemän kilometriä.
Kuljetukset hoidetaan pääsääntöisesti linja-autoilla, jolloin oppilailla on käytössään henkilökohtainen älykortti koulumatkoillaan. Kuljetuksia täydennetään pikkubussikuljetuksilla.
Toisen asteen opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää kunnan tarjoamia koulukuljetuksia omakustanteisesti esimerkiksi työharjoitteluun kulkemiseen kunnan alueella seuraavin ehdoin:
- jos reitillä kulkevaan autoon mahtuu ylimääräisiä oppilaita
- ei aiheuta lisäkustannuksia tai reittimuutoksia
- ei vie istumapaikkoja koulukuljetuksen piiriin kuuluvilta oppilailta
Koulukuljetusten perusteet
Koulukuljetusten periaatteet on päivitetty 24.9.2024.
Sonkajärven kunnan koulukuljetusperiaatteet 2024
Erityisperusteiset koulukuljetukset
kuljetushakemus erityisperusteinen
kuljetushakemus omakustanteinen
Hannu Knuutinen vastaa koulujen kuljetusjärjestelyistä. Yhteydenotot mieluiten sähköpostilla: hannu.knuutinen@sonkajarvi.fi tai Wilman kautta.
Kuljetuksia hoitavat
Taksit:
Nurmijoki Ari, puh. 0400 271 080
Linja-autot:
Linja-autoliike Veljekset Laitinen Oy, puh. 017 752 556
Laitisen Koirakosken linjan suora numero 050 361 6196
Henkilökuljetus Rissanen Oy, puh. 0447 279 546
Y. Makkonen, puh. 040 512 1988
Kouluruokailun järjestämisessä huomioidaan tapakasvatuksen, terveyskasvatuksen ja ravitsemuskasvatuksen tavoitteet. Ruokailutilanteissa kiinnitetään huomiota hyvään käyttäytymiseen ja toisten huomioimiseen, asiallisiin ruokailutapoihin, siisteyteen ja ruoan arvostamiseen. Oppilaita ohjataan totuttautumaan erilaisiin ruokiin ja makuihin sekä ymmärtämään riittävän ravinnonsaannin merkitys.
Terveys- ja ravitsemuskasvatuksen tavoitteena on säännöllinen ruokailu. Kouluruoka täyttää 1/3 oppilaan päivittäisestä ravinnon tarpeesta. Ruokailussa harjoitellaan päivittäin hyviä tapoja.
Perusopetuksen sisällöt ja tavoitteet on kirjattu Opetushallituksen vahvistamaan valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin. Tätä täydentävät kuntakohtaiset opetussuunnitelmat.
Sonkajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2024
Oppilashuoltoon kuuluu oppilaiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtiminen. Oppilashuollolla edistetään oppilaiden tasapainoista kasvua ja kehitystä, edistetään välittämisen ja myönteisen vuorovaikutuksen kulttuuria kouluyhteisössä sekä varmistetaan kaikille tasavertainen oppimisen mahdollisuus. Oppilashuollon avulla pyritään ehkäisemään ja tunnistamaan oppimisen esteitä, oppimisvaikeuksia sekä muita ongelmia riittävän ajoissa sekä puuttumaan niihin. Tavoitteena on luoda turvallinen ja terve oppimis- ja työympäristö, suojata mielenterveyttä ja ehkäistä syrjäytymistä sekä edistää työyhteisön hyvinvointia.
Oppilashuolto kuuluu kaikille kouluyhteisössä työskenteleville, ja sitä toteutetaan yhteistyössä kotien kanssa. Oppilashuoltotyötä voidaan koordinoida ja kehittää moniammatillisessa oppilashuoltoryhmässä. Silloin noudatetaan eri ammattiryhmiä koskevia sekä muita tietojensaantia ja salassapitoa koskevia säädöksiä.
Koulukuraattori
Koulukuraattori tarjoaa keskusteluapua kaikenlaisissa oppilaan koulunkäyntiin ja vapaa-aikaan liittyvissä kysymyksissä. Koulukuraattori tukee ja auttaa oppilasta selviytymään mahdollisimman hyvin elämän eri tilanteissa sekä tukee huoltajia ja opettajia heidän kasvatustehtävässään.
Koulukuraattori on tavattavissa koulukeskuksella pääsääntöisesti parillisina viikkoina tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 8-15. Parittomilla viikoilla hän on tavattavissa tiistaisin ja keskiviikkoisin.
Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhuollon tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden, oppilashuollon muun henkilöstön, opettajien ja huoltajien kanssa. Kouluterveydenhuollon ydintoimintoja ovat määräajoin koko ikäluokalle toistuvat terveystapaamiset ja -tarkastukset, terveysneuvonta ja tautien ehkäisy sekä varhainen toteaminen. Keskeisenä tavoitteena on koululaisten terveyden edistäminen. Henkilöstöön kuuluvat kouluterveydenhoitajat, lääkäri, suun terveydenhuollon henkilöstö, fysioterapeutti. Siirtyminen lastenneuvolasta kouluterveydenhuoltoon käy saumattomasti.
Koulupsykologi
Koulupsykologi kartoittaa mm. oppimisvaikeuksia sekä erilaisia mielialaan, käyttäytymiseen ja keskittymiseen liittyviä asioita.
Sonkajärven koulupsykologi on koulukeskuksella aina maanantaisin.
Yhteydenotot opettajien, kuraattorin tai terveydenhoitajan kautta tai suoraan psykologille.
Sähköinen perhekeskus
Pohjois-Savon hyvinvointialueella on käytössä kansallinen Omaperhe-verkkopalvelu, joka kokoaa perheille ja perhettä suunnitteleville tarkoitetun tiedon, tuen ja palvelut yhteen osoitteeseen.
Omaperhe auttaa löytämään perheesi elämäntilanteeseen sopivaa tietoa, oli kyse sitten raskaudesta tai synnytyksestä, lasten ikäkausista, vanhemmuudesta tai vaikka parisuhteesta. Valitsemalla verkkopalvelusta kunnan, näet myös alueen palvelut.
Tutustu klikkaamalla seuraavaa linkkiä:
Linkit
Sonkajärven yhtenäiskoulun ja lukion oppilas- ja opiskeluhuoltosuunnitelma 2022
Savolainen Ulrika
läsnäolo tiedotetaan Wilmassa
Aho Maarit
Komulainen Elina
Koulupsykologi
Hammaslääkäri
Lääkäri
(kiireetön)
017 272 4222
Lukuvuosi 2024-2025
Syyslukukausi
7.8.2024-20.12.2024
Vapaapäiviä:
Itsenäisyyspäivä 6.12.2023
Syysloma 14.10.2024-20.10.2024 viikko 42
Joululoma 21.12.2024-6.1.2025
Kevätlukukausi
7.1.2025-31.5.2025
Vapaapäiviä:
Talviloma 3.3.2025-9.3.2025 viikko 10
Pääsiäinen 18.4.2025-21.4.2025
Vapun aika 1.-2.5.2025
Helatorstai 29.5.2025