Rakennusvalvonta
Rakennusvalvonta on viranomaistoimintaa.
Rakennusvalvonnan tavoitteena on, että rakennettavat rakennukset sekä elinympäristö ovat terveellisiä, turvallisia ja viihtyisiä. Rakennusvalvonta palvelee kuntalaisia ja huolehtii yleisen edun huomioon ottamisesta. Sonkajärven kunnassa rakennusvalvontaviranomaisena toimii valvonta-ja tiejaosto.
Rakentamista ja rakentamisen valvontaa säätelevät maankäyttö- ja rakennuslaki ja -asetus sekä useat säädökset ja määräykset.
Sonkajärven kunnan rakennusvalvonta käsittelee lupa-asiat sähköisesti Lupapiste-palvelun kautta tai paperitse.
Lupamenettelyihin liittyvää neuvontaa saa rakennusvalvonnasta ja Lupapisteen ohjeesta.
Rakennusjärjestys
Maankäyttö- ja rakennuslain 14 §:n mukaan kunnassa tulee olla rakennusjärjestys. Rakennusjärjestyksen määräykset voivat olla erilaisia kunnan eri alueilla.
Rakennusjärjestyksessä annetaan paikallisista oloista johtuvat suunnitelmallisen ja sopivan rakentamisen, kulttuuri- ja luonnonarvojen huomioon ottamisen sekä hyvän elinympäristön toteutumisen ja säilyttämisen kannalta tarpeelliset määräykset. Rakennusjärjestyksen määräykset eivät saa olla maanomistajille tai muulle oikeuden haltijalle kohtuuttomia.
Rakennusjärjestyksen määräykset voivat koskea rakennuspaikkaa, rakennuksen kokoa ja sen sijoittumista, rakennuksen sopeutumista ympäristöön, rakentamistapaa, istutuksia, aitoja ja muita rakennelmia, rakennetun ympäristön hoitoa, vesihuollon järjestämistä, suunnittelutarvealueen määrittelemistä sekä muita niihin rinnastettavia paikallisia rakentamista koskevia seikkoja.
Asemakaava-alueen ulkopuolelle rakennettaessa tarvitaan usein ennen rakennusluvan hakemista erillinen suunnittelutarveratkaisu ja kaavoittamattomalle ranta-alueelle rakennettaessa poikkeamislupapäätös. Asemakaava-alueella poikkeamispäätös tarvitaan mm. poikkeamiseen asemakaavasta.
Hakemukseen tarvitaan seuraavat asiakirjat:
- hakemuslomake
- selvitys rakennuspaikan hallintaoikeudesta
- karttaote rakennuspaikasta
- asemapiirros
- naapureiden kuulemiset/suostumukset
Hakemus kirjataan ja tarkastetaan rakennusvalvontatoimistossa. Valvonta- ja tiejaosto antaa lausunnon asiasta, jonka jälkeen asian käsittelee kunnanhallitus. Asiasta tekee päätöksen joko kunnanhallitus tai Pohjois-Savon ELY-keskus. Valitusaika päätöksestä on 30 vuorokautta.
Maankäyttö-ja rakennuslain mukaan kunta voi rakennusjärjestyksessä määrätä, että merkitykseltään ja vaikutukseltaan vähäiseen rakentamiseen tai muuhin toimenpiteeseen voidaan ryhtyä ilman rakennus-ja tai toimenpidelupaa sen jälkeen, kun asianomainen on tehnyt tätä koskevan ilmoituksen kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle.
Ilmoitukseen tarvitaan seuraavat asiakirjat:
- ilmoituslomake
- karttaote rakennuspaikasta
- asemapiirros
- mikäli toimenpiteen kuvaaminen vaatii erillisen suunnitelman, tulee se liittää ilmoitukseen, esim. valomainos
Työn aloittamisesta ja valmistumisesta on ilmoitettava rakennusvalvontaan.
Lisätietoja ilmoitusmenettelystä saat rakennusvalvonnasta.
Rakennusluvan sijasta rakentamiseen haetaan toimenpidelupa rakennelmien ja laitosten, kuten maston, säiliön ja piipun pystyttämiseen.Toimenpidelupa on mahdollinen silloin, kun lupa-asian ratkaiseminen ei kaikilta osin edellytä rakentamisessa muutoin tarvittavaa ohjausta.
Toimenpidelupamenettelyssä noudatetaan soveltuvin osin rakennuslupamenettelyä.
Rakennusta tai sen osaa ei saa ilman lupaa purkaa asemakaava-alueella tai alueella, jossa on rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi. Lupa on myös tarpeen, jos yleiskaavassa niin määrätään.
Jos purkamislupaa ei tarvita, on rakennuksen tai sen osan purkamisesta ilmoitettava kirjallisesti kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle 30 päivää ennen purkamistyöhön ryhtymistä ( purkamisilmoitus). Rakennusvalvontaviranomainen voi mainitun ajan kuluessa perustellusta syystä vaatia purkuluvan hakemista. Purkamisluvan tarpeellisuus on aina varmistettava rakennusvalvonnasta.
Lisätietoja luvan myöntmisen edellytyksistä ja hakemisesta saa rakennusvalvonnasta.
Rakennuksen rakentamiseen on oltava rakennuslupa.
Lupa tarvitaan myös sellaiseen korjaus-ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen sekä rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen.
Jos korjaus-ja muutostyöt vaikuttavat asukkaiden turvallisuuteen ja terveyteen ( esim. vaatehuone muutetaan saunaksi), tulee myös niihin hakea rakennuslupa. Luvanvaraista on rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennainen muuttaminen.
Rakennuslupaa haetaan sähköisesti www.lupapiste.fi-palvelun kautta tai paperilomakkeella. Hakemus jätetään rakennusvalvontaan. Rakennustarkastaja tutkii rakennusluvan myöntämisen edellytykset ja kun ne täyttyvät, hän myöntää luvan. Rakennusvalvonta laatii erillisen lupapäätöksen, joka annetaan hakijalle tiedoksi.
Rakennuslupahakemuksen liitteitä ovat:
- hakemuslomake
- valtakirja
- selvitys rakennuspaikan hallintaoikeudesta
- karttaote rakennuspaikasta
- asemapiirros
- rakennuspiirustukset
- värityssuunnitelma
- rakennushankeilmoitus RH1 lomake
- kunnan vesi-ja viemärilaitoksen liittymähakemus
- jätevesijärjestelmän suunnitelma
- vastaavan työnjohtajan hakemus-/ilmoituslomake
- kvv-työnjohtajan hakemus-/ilmoituslomake
- ilmanvaihtotyönjohtajan hakemus-/ilmoituslomake
- tarvittaessa tieliittymälupa haja-asutusalueella
Lupapäätöksessä edellytetyt rakennepiirustukset on toimitettava työn edistymisen mukaan rakennusvalvontaan. Rakennepiirustuksissa esitetään:
- kantavat pysty-ja vaakarakenteet
- lämpö-, kosteus-ja vesieristykset
- rakennusaineiden,-osien ja -tarvikkeiden lujuusarvot
- rakenteiden kuormat
- sallitut pohjapaineet ja paalukuormat
- liitteenä pohjatutkimus perustamistapalausuntoineen
Rakennushankkeen työnjohdossa käytetään vastaavaa ja erityisalojen työnjohtajia. Molempien hyväksymistä haetaan rakennusvalvonnasta erillisellä hakemuksella. Heillä tulee olla rakennushankkeen laadun ja tehtävän vaativuuden edellyttämä koulutus ja kokemus.
Vastaava työnjohtaja
Maankäyttö- ja rakennuslain 122 §:n mukaan lupaa tai muuta viranomaishyväksyntää edellyttävässä rakennustyössä tulee olla vastaava työnjohtaja. Vastaavan työnjohtajan tehtävät ja vastuu alkavat välittömästi sen jälkeen, kun hänet on hyväksytty tai ilmoitus työnjohtajana toimimisesta on jätetty.
Vastaavan työnjohtajan pääasialliset tehtävät ovat huolehtia siitä, että:
- rakennusvalvontaan ilmoitetaan rakentamisen aloittamisesta
- työ suoritetaan myönnetyn luvan ja hyvän rakennustavan mukaisesti
- työ tapahtuu voimassa olevien säännösten ja määräysten mukaan
- rakennustyön aikana ryhdytään tarvittaviin toimiin havaittujen puutteiden tai virheiden johdosta
- luvassa määrätyt katselmukset pyydetään riittävän ajoissa ja suoritetaan asianmukaisissa työvaiheissa
- rakennustyömaalla ovat käytettävissä hyväksytyt piiirustukset ja tarvittavat erityispiirustukset, ajan tasalla oleva rakennustyön tarkastusasiakirja, mahdolliset testaustulokset sekä muut tarvittavat asiakirjat
Erityisalojen työnjohtajat
Omakotitalorakentamisessa vastaavan työnjohtajan lisäksi tarvitaan myös erityisalojen työnjohtajia. Yleensä tarvitaan kiinteistön vesi-ja viemärilaitteiston rakennustyön työnjohtaja sekä kiinteistön ilmanvaihtolaitteiston rakennustyön työnjohtaja.
Eritysalojen työnjohtajien tehvätä ovat soveltuvin osin samoja kuin edellä luetellut vastaavan työnjohtajan tehtävät.
Lisätietoja rakennusluvan hakemisesta saa rakennusvalvonnasta.
Rakennuslupamaksut
Luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan kunnalle maksun rakennusvalvonnan viranomaistehtävistä. Rakennusvalvontamaksu maksetaan yhdessä erässä sen jälkeen, kun lupa on myönnetty. Maksuun sisältyy hankkeen aikana tarvittavat katselmukset.
Rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien maksut Sonkajärven kunnassa 1.4.2018 alkaen.pdf
Korolainen Kauko, rakennustarkastaja puh. 0400 172 743
Turunen Sanna, palvelusihteeri puh. 040 148 3995