Opiskelijahuolto
Opiskelijahuoltoon kuuluu opiskelijoiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtiminen. Opiskelijahuollolla edistetään opiskelijoiden tasapainoista kasvua ja kehitystä, edistetään välittämisen ja myönteisen vuorovaikutuksen kulttuuria kouluyhteisössä sekä varmistetaan kaikille tasavertainen oppimisen mahdollisuus. Opiskelijahuollon avulla pyritään ehkäisemään ja tunnistamaan oppimisen esteitä, oppimisvaikeuksia sekä muita ongelmia riittävän ajoissa sekä puuttumaan niihin. Tavoitteena on luoda turvallinen ja terve oppimis- ja työympäristö, suojata mielenterveyttä ja ehkäistä syrjäytymistä sekä edistää työyhteisön hyvinvointia.
Opiskelijahuolto kuuluu kaikille kouluyhteisössä työskenteleville, ja sitä toteutetaan yhteistyössä kotien kanssa. Opiskelijahuoltotyötä voidaan koordinoida ja kehittää moniammatillisessa opiskelijahuoltoryhmässä. Silloin noudatetaan eri ammattiryhmiä koskevia sekä muita tietojensaantia ja salassapitoa koskevia säädöksiä.
Koulukuraattori tarjoaa keskusteluapua kaikenlaisissa opiskelijan koulunkäyntiin ja vapaa-aikaan liittyvissä kysymyksissä. Koulukuraattori tukee ja auttaa opiskelijaa selviytymään mahdollisimman hyvin elämän eri tilanteissa sekä tukee huoltajia ja opettajia heidän kasvatustehtävässään.
Kuraattori toimii yhteistyössä oppilaan, hänen vanhempiensa, kouluyhteisön sekä eri viranomaisten (sosiaalipalvelut, terveydenhuolto) kanssa sekä ohjaa oppilasta ja hänen perhettään tarvittaessa koulun ulkopuolisiin palveluihin. Lisäksi kuraattori osallistuu oppilashuoltotyöryhmien toimintaan.
Parhaiten koulukuraattorin tavoittaa Wilman kautta tai puhelimitse
Opiskeluterveydenhuolto on tarkoitettu toisen asteen oppilaitoksissa (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) opiskeleville. Palveluita ovat opiskelijan terveyden- ja sairaanhoidolliset palvelut mukaan lukien mielenterveys- ja päihdetyö, seksuaaliterveyden edistämisen palvelut, rokotusohjaus ja -neuvonta sekä suun terveydenhuolto. Opiskeluterveydenhuollossa työskentelee terveydenhoitaja ja lääkäri. Terveydenhoitajan vastaanotolle voi hakeutua ilman ajanvarausta.
Opiskeluterveydenhuolto on osa oppilaitoksien monialaista opiskeluhuoltoa. Yhteistyötä tehdään opettajien, kuraattorien ja psykologien kanssa sekä yhteisöllisen että yksilökohtaisen opiskeluhuollon työssä.
Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia lukuun ottamatta yli 18-vuotiaiden sairaudenhoitoa, josta peritään maksu.
Koulupsykologi kartoittaa mm. oppimisvaikeuksia sekä erilaisia mielialaan, käyttäytymiseen ja keskittymiseen liittyviä asioita.
Psykologin palveluihin ohjaudutaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten lähetteellä.
Pohjois-Savon hyvinvointialueella on käytössä kansallinen Omaperhe-verkkopalvelu, joka kokoaa perheille ja perhettä suunnitteleville tarkoitetun tiedon, tuen ja palvelut yhteen osoitteeseen.
Omaperhe auttaa löytämään perheesi elämäntilanteeseen sopivaa tietoa, oli kyse sitten raskaudesta tai synnytyksestä, lasten ikäkausista, vanhemmuudesta tai vaikka parisuhteesta. Valitsemalla verkkopalvelusta kunnan, näet myös alueen palvelut.
Klikkaa ja tutustu: Omaperhe-verkkopalvelu
Pohjois-Savon hyvinvointialueella on käytössä kansallinen Omahelpperi-verkkopalvelu, joka kokoaa nuorille tarkoitetun terveyteen, hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin liittyvän tiedon, tuen ja palvelut yhteen osoitteeseen.
Omahelpperi auttaa löytämään nuoren elämäntilanteeseen sopivaa tietoa, oli kyse sitten opinnoista, mielen hyvinvoinnista tai seksuaalisuudesta. Valitsemalla verkkopalvelusta kunnan, näet myös alueen palvelut.
Klikkaa ja tutustu: Omahelpperi-verkkopalvelu
Kouluterveydenhoitaja
Räisänen Sini
lukio ja luokat 7-9
koululla 6.2., 13.2., 27.2., 20.3., 3.4., 10.4., 8.5. ja 22.5.
040 712 1085
Koulupsykologi
Komulainen Elina
ma
Hammaslääkäri
017 272 4400
Lääkäri
(kiireetön)
017 272 4222