Palvelupaikka

Jyrkkäkosken ruukki

Vuonna 1831 Salahmin ruukin omistaja Franzen sai luvan masuunin ja kankirautavasaran perustamiseen jyrkänkoskelle. Alkutaival oli hankala, koska Jyrkänkoski sijaitsi syrjässä liikennereiteiltä eikä saatavilla ollut riittävästi työvoimaa. Vuonna 1856 ruukki siirtyi Paul Wahl&Co:on omistukseen osaksi suuryhtymää. Ruukin alueelle rakennettiin englantilaisista tiilistä uusi skotlantilaistyyppinen masuuni vuonna 1874. Ruukissa tuotettiin takki- ja kankirautaa sekä nauloja ja valutavaroita. 1900-luvun alussa ruukilla oli jopa oma pieni höyrylaiva. Jyrkän kylällä nähtiin kulttuurihenkilöitäkin, mm. Juhani Aho, joka riiusteli ruukinhoitaja Braxin kauniin tyttären kanssa. Jyrkkäkosken ruukki oli toiminnassa vuoteen 1919 saakka.

Museovirasto on suorittanut Jyrkkäkosken ruukin suojaus- ja rekonstruointitoimenpiteet vuosina 1996-1998. Jyrkän ruukista on tullut yläsavolainen arkkitehtuurinähtävyys: masuunit ovat saaneet ylleen rohkeat suojarakennukset. Skottimasuunin yhteydessä on kahvila ja pub Ruukin tupa ja ruukin museon tiloissa on vuosittain vaihtuva taidenäyttely.

Kosken äärellä on loisteliaat kala-apajat ja läheisyydessä Nurmijoen 25 km pitkä koskenlaskureitti.

Ruukilta lähtevä 30 km pitkä Volokinpolku tarjoaa patikoijalle koskematonta luontoa ja rauhaa. Vuosittaisia tapahtumia ovat Ruukinmessu ja Valoshow. Ruukinmessu mukailee vanhaa tapaa, jossa pappi tuli kerran vuodessa erämaahan kastamaan syntyneet, vihkimään nuoret parit ja hautaamaan vainajat ja Valoshow tarjoaa valojen ja värien ilottelua.

Lisätietoja ruukista, museosta ja näyttelytoiminnasta saa kunnan kulttuurisihteeriltä.

Käyntitiedot

Jyrkäntie 1881
74380 Jyrkkä
Palvelupaikka kartalla
Näytä reitti tänne

Palveluajat

Avoinna touko-syyskuussa

Muut yhteystiedot

Sähköposti

Puhelin

 • Ruukin tupa +358 458597889 (pvm/mpm)

  Puhelu tähän numeroon maksaa:

  • paikallisverkkomaksun (pvm), kun soitat kiinteästä verkosta.
  • matkapuhelinmaksun (mpm), kun soitat matkapuhelimesta.
  • ulkomaanpuhelumaksun, kun soitat ulkomailta.

  Maksut määräytyvät soittajan operaattorin hinnaston mukaan.

Verkkosivu

Sijainti kartalla