Sonkakosken nähtävyydet

 Koskela.JPG

 
KOSKELA ent. SONKAKOSKEN KOULU

Hirvijärventie 34, Sonkakoski

Sonkajärven kunta möi koulun Sonkakosken Nuorisoseuralle v.2010. Talo ristittiin Koskelaksi. 

Nuorisoseura vuokraa tiloja 

mm - juhlasali 100 hengelle kahvi-  sekä ruoka astiastot

-kokoustiloja,  

- syntymäpäivät,  häät, valmistujaisjuhlat ym.perhejuhlat ja pikkujoulut

 Tiedustelut: Huugo Makkonen 0500-571508 

Koulunkäynti aloitettiin Sonkakoskella vuonna 1954. Oppilaita oli 54. Koulu saatiin kun oppilaiden vanhemmat olivat ryhtyneet korpilakkoon, eivätkä enää suostuneet päästämään lapsiaan Hirvijärvelle. Tähän oli syynä pitkät ja vaaralliset koulumatkat (vaikeakulkuinen maasto mm. joki, purot ja syvät ojat). Niinpä koulunkäynti siirrettiin helpompikulkuisten reittien läheisyyteen Jokikankaalle. Sitten alaluokat siirtyivät Ristolaan. Yläluokat siirtyivät vielä Jokikankaalta silloisen kaupparakennuksen yläkertaan, ennen varsinaiseen koulurakennukseen pääsemistä. Koulun rakentaminen aloitettiin vuonna 1958. Se valmistui samana vuonna. Koulu on toiminut kevääseen 2010 saakka jolloin se lakkautettiin ja oppilaat siirtyvät kirkonkylän koulukeskukseen.

 

 Mylly.JPG

SONKAKOSKEN MYLLY

Sonkakosken Mylly on Sonkajärven vanhin toiminnassa oleva yritys. Ensimmäisen myllyn perusti v. 1882 Juho Fredrik Mustonen. Mylly on siirretty myöhemmin uudelle paikalle v. 1939 Kalle Mustosen toimesta. Myllyn ansiosta Sonkakosken kylä sähköistettiin jo vuonna 1941. Mylly on peruskorjattu myöhemmin. Sen omistavat Heikki ja Riitta Mustonen. Myllyssä toimii leipäviljojen jauhatus; ruis, ohra, vehnä sekä hiutaleet ja ryynit.                                                                                                         

Sonkakosken myllyn vesivoimalaitos sijaitsee myllyn yhteydessä . Se otettiin uudelleen käyttöön 1989. Se tuottaa suurimman osan tilan käyttämästä sähköstä.

 

tanssilava.JPG

 

TANSSILAVA

Nykyisellä tanssilavan paikalla on alun perin ollut Työväentalo, jonka rakennutti Sonkakosken Työväenyhdistys vuonna 1914. Talo kuitenkin tuhopoltettiin 1931. Nykyiselle paikalle rakennettiin sitten tanssilavan. Lavatanssien kulta-aikaa 50- 70-luvulla toiminta oli vilkasta, mutta tämän jälkeen eli tanssilavakulttuuri Sonkakoskellakin hiljaiseloa.

Sonkakosken Sosiaalidemokraattinen Työväenyhdistys möi lavan Sonkakosken Nuorisoseuralle 5.4.1989.

Nykyisellään lava on taas vilkkaassa käytössä kesäisin ja useampana viikonloppuna pääsee pyörähtelemään tanssin merkeissä.

 

kuivaamopien.jpg

 

SONKAKOSKEN KUIVURI OY

Perustamiskirja allekirjoitettiin 3.7.2002.

Perustajaosakkaina 10 viljelijää.

Siilokuivurit 2 kpl 274 hl ja 174 hl

Kuivuriuunit 2 kpl 413 hl JA 253 hl

Modulisiilot 24 kpl n.1250 m3, varastointimäärä n.750 000 kg

Kuivaamossa voidaan kuivata keskimäärin 50 000 kg viljaa vuorokaudessa

LESKISEN MEHILÄISTARHAT - hunajaa luonnon kedoilta ja salomailta

 

Sonkakoskelta yksi kilometri Jyrkäntietä Toivakon suuntaan on näin pohjoisiin oloihin vähän erikoinen yritys Leskisen Mehiläistarhat. Voisiko sanoa, että yritys pienuudestaan huolimatta on Sonkajärven suurin työnantaja? Onhan sillä lähes 10 miljoonaa työntekijää.

 hunajakiosti leikattu.jpg

Kesällä yrittäjän hunajakioski palvelee kellon ympäri vastalingotun hunajan asiakkaita. Tämä pohjoinen hunaja on hedelmäsokeripitoista, voimakasaromista todellista elämän eliksiiriä runsaine hivenaine- ja vitamiinipitoisuuksineen. Lisäksi hunajassa on entsyymejä, ravinteita ja antioksidantteja vilustumista vastaan.