Osallistuva budjetointi
Osallistuvan budjetoinnin äänestystulos
Osallistuvan budjetoinnin äänestykseen tuli yhteensä 369 vastausta. Äänet jakautuivat seuraavasti:
- Kuntosalilaitteiden päivittäminen Sonkajärvelle ja Sukevalle: 153 ääntä (41,5 %)
- Laavu Kangaslammen hiihtostadionille: 93 ääntä (25,2 %)
- Ikärajaton ja maksuton musiikkitapahtuma: 92 ääntä (24,9 %)
- Pienmuraalien maalaaminen ja bänditilojen kehittäminen: 31 ääntä (8,4 %)
Sonkajärven kunnanvaltuusto on varannut vuoden 2024 talousarvioon 10 000 euron määrärahan, jonka osalta kuntalaiset pääsivät suoraan päättämään, kuinka summa käytetään parhaiten yhteisön tarpeisiin vastaamiseen. Ensimmäisessä vaiheessa ajalla 24.6.-31.7.2024 kuntalaiset ehdottivat määrärahalle käyttökohteita. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä käsitteli ehdotukset äänestysvaihetta varten. Toisessa vaiheessa 2.-13.9.2024 kuntalaiset äänestivät siitä, mikä ehdotetuista käyttökohteista toteutetaan.
Kunnanhallituksen kokouksessa 30.9.2024 päätettiin, että Sonkajärven kunta toteuttaa kuntosalilaitteiden päivittämisen Sonkajärvelle ja Sukevalle.
Ehdotuksia kuntosalilaitteiden päivittämisestä otettiin vastaan paperisella lomakkeella kuntosaleilla sekä sähhköisellä lomakkeella 21.11.2024 saakka.
Osallistuvan ideointivaihe oli ajalla 24.6.-31.7.2024, jossa kuntalaiset ehdottivat määrärahalle käyttökohteita. Ehdotuksia pystyi jättämään sähköisellä ja paperisella lomakkeella. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä käsitteli ehdotukset äänestysvaihetta varten.
Toisessa vaiheessa kuntalaiset äänestivät siitä, mikä ehdotetuista käyttökohteista toteutetaan. Jokainen kuntalainen pystyi äänestämään omaa suosikkivaihtoehtoaan äänestysaikana 2.-13.9.2024. Äänestäminen tapahtui sähköisellä tai paperisella lomakkeella kunnan asiointipisteillä tai kirjastoilla.
Osallistuvan budjetoinnin 2024 äänestysvaihtoehdot
- Laavu Kangaslammen hiihtostadionille
- Ikärajaton ja maksuton musiikkitapahtuma
- Kuntosalilaitteiden päivittäminen Sonkajärvelle ja Sukevalle
- Pienmuraalien maalaaminen ja bänditilojen kehittäminen
Osallistuvan budjetoinnin ideahaku oli avoinna 24.6.-31.7.2024. Vastauksia saatiin yhteensä 53 kappaletta, joista osa sisälsi useampia ideoita. Ehdotukset käsiteltiin elokuun aikana Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmässä äänestystä varten 10 000 euron kokonaisuuksiksi.
Äänestysvaihtoehdot
- Laavu Kangaslammen hiihtostadionille
- Ikärajaton ja maksuton musiikkitapahtuma
- Kuntosalilaitteiden päivittäminen Sonkajärvelle ja Sukevalle
- Pienmuraalien maalaaminen ja bänditilojen kehittäminen
Tästä taulukosta näet kaikki tulleet ideat perusteluineen: Osallistuvan budjetoinnin ideahaun 2024 yhteenvetotaulukko
Yhteenvetotaulukon lukuohje
- Sininen sarake: Ehdotuksen kuvaus.
- Vihreä sarake: Sisältyy äänestysvaihtoehtoihin, mahdollisesti toteutetaan osallistuvan budjetoinnin 2024 kautta.
- Harmaa sarake: Asiaa edistetään, mutta ei osana osallistuvaa budjetointia 2024.
- Punainen sarake: Perustelut sille, miksi ei toteutettavissa osana osallistuvaa budjetointia 2024.
Ehdotus on voinut sisältää useampia asioita tai yhtä asiaa koskee useampia perustelu, jolloin yhdellä rivillä voi olla useampi väritäppä.
Osallistuvaa budjetointia voidaan toteuttaa useammalla eri tavalla. Sonkajärven kunnassa vuonna 2024 toteutettavassa osallistuvan budjetoinnin kokeilussa asukkaat pääsevät suoraan valitsemaan, kuinka talousarvioon varattu määrä käytetään. Prosessi sisältää seitsemän työvaihetta:
- Valtuusto on syksyllä 2023 talousarviota hyväksyessään varannut määrärahan osallistuvaan budjetointiin käytettäväksi.
- Kuntalaisilta ja muilta kunnassa säännönmukaisesti tai pitempiaikaisesti asuvilta tai oleskelevilta palvelujen käyttäjiltä kerätään avoimella kyselyllä ehdotuksia 10 000 euron määrärahan käyttökohteista. Kysely on avoinna heinäkuun loppuun asti.
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä analysoi saatuja ehdotuksia elokuun aikana. Koska ehdotusten sisältöä ei ennakolta ohjata, ehdotukset on käsiteltävä äänestettävissä oleviksi 10 000 euron kokonaisuuksiksi, jotka voivat sisältää yhden tai useamman käyttökohteen sisällöstä riippuen. Tätä varten ehdotuksille lasketaan kustannusarviot. Ehdotukset, jotka eivät ole kunnan toimialan mukaisia tai kustannuksiltaan ylittävät varatun määrärahan, välitetään palautteenluontoisena tietona asiaan kuuluville kunnan tulosyksiköille. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä perustelee tekemänsä ryhmittelyn.
- Kuntalaiset äänestävät syyskuussa, mikä käyttökohteista tai käyttökohteiden ryhmistä toteutetaan. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä esittää äänestyksen tulosta toteutettavaksi kunnanhallitukselle.
- Kunnanhallitus tekee päätöksen määrärahan käyttämisestä.
- Kunnan tulosyksiköt huolehtivat päätöksen toimeenpanosta. Toteuttamisaikataulu riippuu äänestyksen voittaneen käyttökohteen luonteesta.
- Osallistuvaa budjetointia ei ole aiemmin hyödynnetty Sonkajärven kunnassa. Lopuksi keräämme palautetta siitä, miten prosessi on osallistujien tai osallistumattomien mielestä onnistunut. Saatua palautetta hyödynnetään vuoden 2025 talousarviota valmisteltaessa.
Osallistuva budjetointi on yksi tavoista, joilla voidaan edistää kuntalaisten osallistumista ja vaikuttamista kunnan talouden suunnitteluun. Kuntademokratia on pääosin edustuksellista: kuntalaiset valitsevat vaaleissa luottamushenkilöitä, jotka edustavat kuntalaisia päätöksenteossa. Osallistuva budjetointi mahdollistaa sen, että kuntalaiset pääsevät suoraan päättämään, kuinka yhteisiä verovaroja kunnassa käytetään. Kuntalain (410/2015) 22 §:n mukaan kunnan valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä.
Valtuuston päätöksellä 11.12.2023 § 71 Sonkajärven kunta varasi 10 000 euron määrärahan kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tarkemmin sitomattomalla tavalla. Valtuusto valtuutti hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmän tekemään kunnanhallitukselle esityksen määrärahan käytöstä. Päätöksen mukaan esityksen valmistelussa on mahdollista käyttää osallistuvaa budjetointia. Määräraha voidaan käyttää yhden tai useamman kohteen toteuttamiseen riippuen kuntalaisten tekemistä ehdotuksista ja äänestyksellä valitsemasta vaihtoehdosta.
Osallistuvan budjetoinnin määrärahan käyttöä ei ole rajoitettu sen suhteen, käytetäänkö se hankittavaan palveluun tai tavaraan, kiinteään rakenteeseen tehtävään investointiin, avustuksen myöntämiseen tai työvoiman palkkaamiseen.
Käyttökohteen kustannukset eivät saa ylittää osallistuvaan budjetointiin varattua 10 000 euron määrärahaa. Määräraha ehdotuksen toteutukseen on varattu yhdelle talousarviovuodelle eli käyttökohde ei saa aiheuttaa vähäistä merkittävämpää jatkuvaa ylläpitokulua. Käyttökohteen ehdottajan ei tarvitse pystyä arvioimaan ehdotuksensa kustannuksia. Käyttökohteiden toteutuksesta vastaavat toimialat vastaavat kustannusten arvioinnista.
Ehdotuksen tulee jollain tavalla liittyä kunnan lakisääteisiin tehtäviin tai kunnan vapaan toimialan osalta toteuttaa kuntastrategian arvoja ja tavoitteita. Kuntastrategiaan voit tutustua kunnan verkkosivujen osiossa Hallinto, päätöksenteko ja talous.
Käyttökohteen tulee hyödyttää kaikkia kunnan jäseniä eli esimerkiksi tapahtuman tulee olla kaikille avoin.
Käyttökohde ei voi olla luonteeltaan kaupallista eli kilpailutilanteessa toimimista markkinoilla.
Käyttökohteen tulee olla toteutettavissa talousarviovuoden 2024 aikana.
Kuntosalilaitteiden päivittäminen Sonkajärvelle ja Sukevalle.