Osallistuva budjetointi

Ideahaku 13.-26.1.2025

Sonkajärven kunta toteuttaa tänä vuonna asukkaiden ideoita 20 000 eurolla. Osallistu ideointivaiheeseen ajalla 13.-26.1.2025.

Osallistu ideointiin tästä

Osallistuvan budjetoinnin vaiheet

  • Ideahakuvaihe 13. - 26.1.2025
  • Ideoiden käsittely äänestystä varten
  • Äänestysvaihe 3. - 16.3.2025
  • Esitys hallitukselle
  • Toteutusvaihe

Osallistuvan budjetoinnin vaiheisiin voit osallistua kunnan verkkosivuilla sähköisellä lomakkeella tai paperisella lomakkeella kunnan asiointipisteillä tai kirjastolla.

Osallistuvan budjetoinnin määrärahan käyttöä ei ole rajoitettu sen suhteen, käytetäänkö se hankittavaan palveluun tai tavaraan, kiinteään rakenteeseen tehtävään investointiin, avustuksen myöntämiseen tai työvoiman palkkaamiseen. 

Käyttökohteen kustannukset eivät saa ylittää osallistuvaan budjetointiin varattua 20 000 euron määrärahaa. Määräraha ehdotuksen toteutukseen on varattu yhdelle talousarviovuodelle eli käyttökohde ei saa aiheuttaa vähäistä merkittävämpää jatkuvaa ylläpitokulua. Käyttökohteen ehdottajan ei tarvitse pystyä arvioimaan ehdotuksensa kustannuksia. Käyttökohteiden toteutuksesta vastaavat toimialat vastaavat kustannusten arvioinnista.  

Ehdotuksen tulee jollain tavalla liittyä kunnan lakisääteisiin tehtäviin tai kunnan vapaan toimialan osalta toteuttaa kuntastrategian arvoja ja tavoitteita. Kuntastrategiaan voit tutustua kunnan verkkosivujen osiossa Hallinto, päätöksenteko ja talous.

Käyttökohteen tulee hyödyttää kaikkia kunnan jäseniä eli esimerkiksi tapahtuman tulee olla kaikille avoin.

Käyttökohde ei voi olla luonteeltaan kaupallista eli kilpailutilanteessa toimimista markkinoilla.

Käyttökohteen tulee olla toteutettavissa talousarviovuoden 2025 aikana.  

Sonkajärven kunnan vuonna 2025 toteutettavassa osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat pääsevät suoraan valitsemaan, kuinka talousarvioon varattu määrä käytetään. 

  1. Valtuusto on syksyllä 2024 talousarviota hyväksyessään varannut määrärahan osallistuvaan budjetointiin käytettäväksi. 
  2. Kuntalaisilta ja muilta kunnassa säännönmukaisesti tai pitempiaikaisesti asuvilta tai oleskelevilta palvelujen käyttäjiltä kerätään avoimella kyselyllä ehdotuksia 20 000 euron määrärahan käyttökohteista. 
  3. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä analysoi saatuja ehdotuksia. Koska ehdotusten sisältöä ei ennakolta ohjata, ehdotukset on käsiteltävä äänestettävissä oleviksi 20 000 euron kokonaisuuksiksi, jotka voivat sisältää yhden tai useamman käyttökohteen sisällöstä riippuen. Tätä varten ehdotuksille lasketaan kustannusarviot. Ehdotukset, jotka eivät ole kunnan toimialan mukaisia tai kustannuksiltaan ylittävät varatun määrärahan, välitetään palautteenluontoisena tietona asiaan kuuluville kunnan tulosyksiköille. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä perustelee tekemänsä ryhmittelyn.   
  4. Kuntalaiset äänestävät, mikä käyttökohteista tai käyttökohteiden ryhmistä toteutetaan. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä esittää äänestyksen tulosta toteutettavaksi kunnanhallitukselle. 
  5. Kunnanhallitus tekee päätöksen määrärahan käyttämisestä.
  6. Kunnan tulosyksiköt huolehtivat päätöksen toimeenpanosta. Toteuttamisaikataulu riippuu äänestyksen voittaneen käyttökohteen luonteesta. 

Osallistuva budjetointi on yksi tavoista, joilla voidaan edistää kuntalaisten osallistumista ja vaikuttamista kunnan talouden suunnitteluun. Kuntademokratia on pääosin edustuksellista: kuntalaiset valitsevat vaaleissa luottamushenkilöitä, jotka edustavat kuntalaisia päätöksenteossa. Osallistuva budjetointi mahdollistaa sen, että kuntalaiset pääsevät suoraan päättämään, kuinka yhteisiä verovaroja kunnassa käytetään. Kuntalain (410/2015) 22 §:n mukaan kunnan valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä.

Osallistuva budjetointi 2024

Katso viime vuoden osallistuvan budjetoinnin vaiheet.

Osallistuvan budjetoinnin toteutukset
Mitä muissa kunnissa ja kaupungeissa on toteutettu osallistuvan budjetoinnin avulla?

Tutustu Yle:n uutisiin aiheesta (Siirryt Yleisradion verkkosivuille)
Kaipaatko muuta pohjatietoa osallistuvasta budjetoinnista ilmiönä?

Tutustu Kuntaliiton oppaaseen osallistuvasta budjetoinnista kunnissa (Siirryt Kuntaliiton verkkosivuille)
Mistä Sonkajärven kunnan käyttötalous yleisesti ottaen koostuu?

Tutustu yleiskuvaan Tutki kuntaa -palvelussa

Lisätietoja

Luukkonen, HanneleTyöllisyyskoordinaattori, Sukevan aluelautakunnan sihteeri, hyte-koordinaattori

Työllisyyspalvelut, Työpajatalo
Sukevan työpaja ja kirpputori
Työllisyyspalvelut

Näytä kaikki tiedot