Kari Kärkkäisen ja Hanna Rädyn Savu Väri Liike valokuvanäyttely Sonkajärven kirjaston näyttelysalissa 2.1.-31.1.

Julkaistu 19.9.2022, 09.24

Veistän parhaillaan omaelämäkerrallista teossarjaa, Metsurin kolme huonetta. Veistoksia, tietyn elämän jakson täyttymisestä ja kiteytymiä taiteen tekemisestä. Kirjastotalolle valmistuu osa mainitun sarjan teoksista. Toteutamme näyttelyn puolisoni kuvataiteilija Hanna Räty, kanssa. Hanna tuo esille puu aiheisia öljyvärimaalauksia ja puu on pysynyt päämateriaalina itsellänikin. Kirjastotalon Elämänkaari reliefin tekijänä, oli kunnia saada kutsu Kulttuurisihteeri Eero Pitkäsen virkakauden viimeisen nättelyn pitäjäksi. Ajankohta näyttelylle on mitä sopivin. Äitimme kuoleman jälkeen, olemme juuri luopumassa noista kolmesta konkreettisista huoneesta Luusan kylällä ja syksyllä tulee 60 vuotta omasta syntymästäni Sonkajärvellä.

 

Savu Väri Liike valokuvanäyttely 

Kiuruveden Kulttuuritalo 1.-30.9.2021 
Vieremän Kirjasto, 1.- 29.10.2021
Iisalmen Kulttuurikeskus, Venny, 1. -30.11. 2021
Pielaveden Kirjasto 1.- 31.3.2022
Keiteleen Kunnankirjasto, Talligalleria, 1- 29.4.2022 
Pyhännän Kirjasto, 2.-31.5.2022
Lapinlahden Kirjasto, 5.9.-30.9.2022 
Sonkajärven Kirjasto, 2.-31.1.2023

 


Creative Potraits, piktorialismia etsimässä 


Kolmen vuosikymmenen ajan olen toiminut pelkästään käyttökuvan parissa. Tosin olen osallistunut ahkerasti kansainvälisiin valokuvakilpailuihin ja niihin kuvien luominen on aivan omanlainen maailma. Tämän näyttelyn tekeminen tarjosi tilaisuuden tutustua luovaan muotokuvaan ja samalla katsoa valokuvaa taas hieman toisesta näkökulmasta. Normaalista työskentelytavastani poiketen näyttelyn kuvat eivät ole tilaustöitä, vaan olen kuvannut ne pelkästään tätä näyttelyä silmälläpitäen. Lopputulokseen ovat vaikuttaneet Henry Peach Robinsonin, Robert Demachyn, Alvin Coburnin ja Man Rayn valokuvat, Tyko Sallisen värimaailmat ja oikeastaan kaikki 1900-luvun kuvataiteissa esiintyvät -ismit. Kuvien aiheet ovat kypsyneet pidempään, mutta näyttelyn kuvaukset alkoivat kesällä 2020 ja viimeiset olivat valmiina lokakuussa 2021. Lähtökohtana kaikissa näyttelyn kuvissani on henkilökuva. Viimeisimmissä kuvissa taustoja on rakennettu monestakin kuvasta ja kuvien henkilökuvat ovat Cosplay-tyylisiä. Kuvausprosessini on digitaalinen, osassa näyttelyn kuvista on käytetty pelkästään kamera- ja salamatekniikkaa ja osassa on taas kuvankäsittelyä käytetty hyvinkin paljon. Näyttelygalleriat ovat kaikki erityyppisiä ja ne poikkeavat toisistaan, niin kuvamäärän kuin sisällönkin osalta. Kaikkiin näyttelyihin olen tuonut uusia kuvia. 

Pohjoismaiden Valokuvaliitto ( NFFF) on myöntänyt näyttelylle 750 € stipendin ja Kiuruveden Kaupungin 
Kulttuuritoimi 700 € apurahan.

Kiitokset malleille: Salla Jauhiainen, Hilda Kilvensalmi, Jaana Komulainen, Noora Komulainen, Erja-Liisa Lappalainen, Melissa Myllyoja, Aino Palomäki, Rosa-Maria Pulliainen, Sara Räihä, Anastasia Tomicheva, Maria Turunen, Jukka Utriainen, Kerttu Utriainen ja Katariina Utriainen Kiitos välineistä ja avustamisesta: Antero Pasanen, Pauli Kämäräinen, Terho Luttinen, Kiurun Siivet, Jorma Repo, Juho Kärkkäinen, Haapamäen Höyryveturipuisto, Kati Saastamoinen, Maria Koistinen ja Krista Martikainen. 

Lamtex Ky, Henri Kärkkäiselle näyttelykuvien tulostus- ja pohjustustöistä. Jorma Kärkkäinen, LRPS, AFIAP

Jaa sivu: