• På svenska
  • In English
  • Auf Deutsch
EtusivuSuomeksiAjankohtaistaTapahtumatKulttuurimatka ​Suomenlinna kesäteatteriin katsomaan ”Yksi lensi yli käenpesän” näytelmää 15.-17.6.2018
Sonkajärven tapahtumat

Kulttuurimatka ​Suomenlinna kesäteatteriin katsomaan ”Yksi lensi yli käenpesän” näytelmää 15.-17.6.2018

15.6.2018 0:00–17.6.2018 0:00

MATKA ON TÄYNNÄ

   Kulttuurimatka  Suomenlinna kesäteatteriin katsomaan ”Yksi lensi yli käenpesän” näytelmää ja vierailut Taidekeskus Salmelassa ja Tuusulanjärven taiteilijakodeissa 15.-17.6.2018

Matkaohjelma
Perjantaina 15.6.2018

Linja-auto lähteen Sukevan Linnanportilta klo 7.30 – Sonkajärvi K-market Marjapaikka klo 8 – Iisalmen matkahuolto klo 8.30 - matkalla pysähdys Jari-Pekassa Joiroisissa
klo 12  Opastettu tutustuminen Taidekeskus Salmelan taidenäyttelyihin ja flyygelibuffet
klo 14.30 Jatkamme matkaa  Porvooseen  jossa omatoiminen tutustuminen Vanhaan Porvooseen (noin 2 tuntia)
Majoittautuminen Original Sokos Hotel Presidenttiin Helsingissä, 2 hh

Lauantai 16.6.2018
Aamiainen hotellissa ja klo 9.30 lähdemme bussilla Kauppatorille josta menemme vesibussilla Suomenlinnaan (vesibussi maksaa 4,50 /hlö).
klo 11.30 Tutustuminen Suomenlinna keskukseen jossa lyhytelokuva ja museo

klo 12.30 Opastettu kierros Suomenlinnassa, kierros päättyy Hyvän Omantunnon linnakkeeseen (tukevat kengät, mukulakivi katuja ja käytäviä)

klo 14 ” Yksi lensi yli käenpesän” Ryhmäteatterin kesäteatteriesitys Hyvän Omantunnon linnakkeessa (päälle lämpimät vaatteet)
klo 17.15  Ruokailu Ravintola Susisaaren ruokalassa

Ruokailun jälkeen matkustamme Suomenlinnan lautalla Kauppatorille josta bussilla hotelliin tai iltakiertoajelulle Hietalahteen.

Sunnuntai 17.6.2018
Aamiainen hotellissa ja klo 9.20 lähdemme bussilla  Hietalahden kirpputorille.
klo 10.30 jatkamme Hietalahden torilta matkaa Tuusulanjärven taiteilijakohteisiin.
klo 11 Halosenniemi Pekka Halosen ateljee
klo 12.15 Suviranta  Eero Järnefeltin ateljee ja koti
klo 13.30 Ainola, säveltäjämestari Jean Sibeliuksen koti
Kotimatkalla tarvittavat pysähdykset.

Teatterimatkasta tulee lasku matkalle ilmoittautuneille Sonkajärven kunnalta: Teatterimatkan hinta 270 € sis. linja-auto kyydin, majoituksen hotellissa 2hh (lisämaksu 1 hh 95 €), teatterilipun, kaksi ruokailua, pääsyliput ja opastukset museoissa.  Vesibussi (4,50 €) ja lauttamatkat (2.90 €)  Kauppatori – Suomenlinnaan – Kauppatori,  maksaa jokainen itse.

 

Kaki_keski   Yksi lensi yli käenpesän

Aikamme tunnetuimpiin klassikoihin kuuluva ja teemoiltaan ajankohtainen  Yksi lensi yli käenpesän nähdään Juha Kukkosen ohjaamana Suomenlinnan kesäteatterissa. Yksi lensi yli käenpesän on hillittömän hauska, mutta realistisuudessaan vakava kuvaus siitä, miten demokratian nimissä valtaa käytetään häikäilemättömästi heikoimpia kohtaan. Yhteiskuntaan sopimattomaksi luokiteltu entinen vanki Randle P. McMurphy (Robin Svartström) lähetetään mielisairaalaan diagnosoitavaksi. Laitoksen säännöt ja rutiinit eivät sovi auktoriteettivastaiselle ja säännöistä piittaamattomalle McMurphylle, joka onnistuukin herättelemään osaston muita potilaita hauskanpitoon ja vanhojen toimintatapojen kyseenalaistamiseen.

Osastoa johtaa ynseä ja manipuloiva hoitaja Ratched (Minna Suuronen), joka ei kaihda keinoja suojellakseen valta-asemaansa. Ratchedin ja McMurphyn välistä tahtojen taistelua seuraa lähietäisyydeltä tarkkanäköinen kuuromykkä potilas, Päällikkö Bromden (Robert Kock).

Kukkosen ohjaus nostaa vahvasti esiin teoksen yhteiskuntakriittiset teemat, jotka ovat vielä 54 vuotta romaanin julkaisun jälkeenkin ajankohtaisia - erityisesti juuri nyt, kun julkisuudessa on paljon keskustelua vallan väärinkäytöstä eri aloilla. Teoksen avaamat hierarkkisen vallankäytön rakenteet, joissa heikoimpia ei kuunnella, ovat valitettavan tunnistettavia edelleen. Teoksen tapahtumat ovat ääriesimerkki siitä, millaista julmuutta ja häirintää valta-aseman suojissa voidaan suorittaa.

Svartströmin, Suurosen ja Kockin lisäksi muissa rooleissa nähdään Wanda Dubiel, Tommi Eronen, Amira Khalifa, Tiia Louste, Samuli Niittymäki, Mikko Penttilä, Alex Anton (TeaK), Geoffrey Erista (TeaK) ja Jutta Järvinen (TeaK).
Ken Keseyn romaanin pohjalta näytelmäksi sovittanut Dale Wasserman
Suomennos Sami Parkkinen                                      Ohjaus Juha Kukkonen
Lavastus Janne Siltavuori                                           Valosuunnittelu Ville Mäkelä
Äänisuunnittelu Jussi Kärkkäinen                             Pukusuunnittelu Ninja Pasanen
Maskeeraussuunnittelu Ari Haapaniemi

http://www.taidekeskussalmela.fi/wp-content/uploads/2015/06/nayttely17_banneri.jpg Taidekeskus Salmelaä2700 050 3388 114, info@taidekeskussalmela.fi

Taidekeskus Salmela on yksi Suomen suurin kesäaikainen taidenäyttely. Salmelassa esitellään vuosittain teoskokoelmia suomalaisen nykytaiteen konkareilta sekä nuorilta lupauksilta. Näyttelyalue koostuu Salmelan päärakennuksesta sekä Domanderin näyttelyalueesta, johon kuuluvat Apteekki- ja Postitalo, Palvelijan asunto sekä piharakennukset, joissa sijaitsee myös Nina Terno -museo. Teoksia on esillä myös ravintola Kesäheinässä, huvimaja Höijerissä sekä maisema- ja veistospuistossa.

Ravintola Kesäheinän flyygelibuffet menu
Abban herkullinen sillivalikoima
Kananmunaa
Satokauden parhaita herkkuja
Vihersalaattia
Kirkasta varhaiskaalisalaattia
Perunasalaattia
Pastasalaattia
Hauhalan perinteistä hanhipateeta
Lämminsavulohta
Valikoima paikallisia palvilihoja

Päivän keitto
Tilliperunoita
Kermaista sienikastiketta

Leipävalikoima, voita
Kotikalja, vesi
Jälkiruoka, kahvi/tee

https://www.porvoo.fi/library/files/5a8d2534ed6b9789db000179/scaled/500x400.jpeg     Vanha Porvoo

Vanha Porvoo ranta-aittoineen on yksi Suomen valokuvatuimmista kansallismaisemista ja matkailijoiden kestosuosikki. Matkailijat tulevat ihastelemaan värikkäitä puutaloja ja kävelemään kapeita mukulakivikatuja pitkin, nauttimaan kahviloiden ja ravintoloiden tarjonnasta, ostoksille suklaakauppoihin ja pikkuputiikkeihin.

Vanhaa Porvoota tullaan katsomaan eri puolilta maailmaa - eikä ihme, se on ainutlaatuinen. Porvoossa ikuistetaan tunnelmallisia hetkiä, joita muistellaan pitkään. Vaikka alueella eletään vahvasti nykypäivää on moni asia sopivasti ennallaan - kaikkein eniten tunnelma.

 

Näkymä Suomenlinnan Kustaanmiekkaan matkustajalautalta kesäkuussa 2005. 

Suomenlinna on Helsingin edustalla sijaitseva merilinnoitus. Historiallisena muistomerkkinä ja nähtävyytenä sen kulttuurillinen arvo on merkittävä, ja se on vahva osa Helsingin identiteettiä. Suomenlinnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1748 ja se tunnettiin vuoteen 1918 asti ruotsinkielisen nimensä Sveaborg pohjalta suomeksi Viaporina. Suomenlinna liitettiin vuonna 1991 Unescon maailmanperintöluetteloon.

Suomenlinna on Suomen suosituimpia matkailukohteita. Linnoituksessa on vuosittain satoja tuhansia kävijöitä. Saarilla sijaitsee runsaasti erilaisia kahviloita ja ravintoloita. Suomenlinnaa kunnostaa ja ylläpitää Suomenlinnan hoitokunta, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto. Nykyisin ainoa sotilaallinen laitos saarilla on Pikku-Mustalla sijaitseva Merisotakoulu.

Suomenlinnassa, Ison-Mustasaaren eteläkärjessä, sijaitsee myös Rikos­seuraamus­laitoksen alainen, vuonna 1971 perustettu Suomenlinnan vankila. Keskeinen osa muurien, vallien ja rakennusten korjaustyöstä tehdään vankityönä.

 

Henkilön Ravintola Susisaaren Ruokala kuva.     RAVINTOLA SUSISAAREN RUOKALA

Susisaaren Ruokala sijaitsee keskeisellä paikalla Tykistölahdella, lähellä Suomenlinnakeskusta ja vesibussilaituria. Ravintola on suomalaisen ruokakulttuurin kehto.

MENU LUOTO

Lamminsavulohta, penne-pastasalaatti ja ruohosipuliaiolia (L,M)

Raikas vihersalaatti kesaisista kasviksista (L,G,M,V)

Feta-kvinoa salaattia (VL,G)

Ylikypsaa kananpoikaa ja riisi-kasvissalaattia(L,G,M)

Chiapattaa (L,M,V) & voita (L)

•••

Uuniperuna & poro-piparjuuritaytetta (L,G)

Kasvisruokailijoille: Uuniperuna & nyhtokaura-creme fraiche (Oatley) (L,G,M,V)

Kahvia ja teetä

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Suomenlinna_II_ferry.jpg/1280px-Suomenlinna_II_ferry.jpg  Kuvahaun tulos haulle suomenlinna Kuvahaun tulos haulle suomenlinna Kuvahaun tulos haulle suomenlinna

 

 

 Tuusulan Rantatie ja taiteilijayhteisö Tuusulan Rantatie oli alun perin osa Helsinki–Heinola -maantietä, joka noudatteli Tuusulanjärven kohdalla järven rantamaisemia aina Järvenpäähän asti. Rantatien taiteilijayhteisö on vaikuttanut merkittävästi Suomen kulttuurihistoriaan. Monet Suomen taiteen kultakauden mestarit asettuivat asumaan Tuusulanjärven itärannalle 1800–1900 -lukujen vaihteessa.
Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisö syntyi kirjailija Juhani Ahon ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin myötä, kun he vuokrasivat vuonna 1897 Järvenpään kartanosta huvilan, jota nykyään kutsutaan Aholaksi. Juhani Ahon houkuttelemina alueelle muutti myös toisia Suomen kultakauden taiteilijoita. Taidemaalari Eero Järnefeltin Suviranta valmistui vuonna 1901. Seuraavana vuonna valmistuivat taidemaalari Pekka Halosen ateljeekoti Halosenniemi ja runoilija J. H. Erkon Erkkola. Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen perhe muutti Ainolaan vuonna 1904.

Image     Halosenniemi  Pekka Halonen

Tuusulanjärven rannalle vuonna 1902 valmistunut taidemaalari Pekka Halosen kansallisromanttinen, hirsinen erämaa-ateljee. Halosenniemi on kotimuseo, joka toimii myös taidemuseona.

Nykyisin Halosenniemi on yksi alueen komeimmista taloista. Se on entisöity alkuperäiseen, joka lumoaa rauhallisella tunnelmallaan. Museon erikoisnäyttelyt esittelevät Pekka Halosen taidetta yhdistäen sitä muiden taitelijoiden tuotantoon.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Suviranta_-_Painter_and_Professor_Eero_J%C3%A4rnefelt_-_panoramio_%281%29.jpg/250px-Suviranta_-_Painter_and_Professor_Eero_J%C3%A4rnefelt_-_panoramio_%281%29.jpg     Suviranta   Eero Järnefelt

Eero Järnefelt oli taidemaalari ja professori. Järnefeltin tunnetuimpia töitä ovat muotokuvat aikansa merkkihenkilöistä ja maalaukset Kolin maisemista. Järnefelt oli Aino Sibeliuksen veli ja Jean Sibeliukselle Tuusulanjärven taiteilijoista yksi ylitse muiden - ja aina toivottu vierailija Ainolassa. Eero Järnefeltin teoksia on nähtävissä Ainolassa. Suvirannassa Eero Järnefelt asui perheineen ympärivuotisesti vuoteen 1917, jolloin muutti Helsinkiin, jolloin Suviranta jäi kesän ja suurten juhlien viettopaikaksi

 

 

http://www.ainola.fi/gfx/ainola_kotina_ylakuva_uusi.jpg  http://www.ainola.fi/site/wp-content/uploads/2016/04/Ainola-1_rajattavaksi_mainokseen-263x300.jpg       Ainola   Aino ja Jean Sibelius

 Järvenpäässä, Tuusulanjärven maisemissa sijaitseva Ainola oli säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti vuodesta 1904 lähtien. Hirsistä rakennetun huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Etäisyys pääkaupungista tarjosi rauhan säveltäjän luomistyölle, ja lähistöllä asuvista taiteilijaperheistä koostui vilkas ystäväpiiri.

Kun arkkitehti Lars Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, Jean Sibeliuksella oli kaksi toivomusta. Hän halusi työhuoneensa ikkunasta näköalan Tuusulanjärvelle ja ruokasaliin vihreän takan. Sibelius yhdisti tietyt värit tiettyihin sävelkorkeuksiin ja vihreä takka soi hänelle F-duurissa.

Ympäröivä luonto, Aino Sibeliuksen suunnittelema laaja koriste- ja hyötypuutarha sekä Sibeliusten aikaiset ulkorakennukset muodostavat tunnelmallisen kotiympäristön, joka luo rauhoittavan taustan myös Jean ja Aino Sibeliuksen haudalle puutarhan eteläosassa.